Hur gör ni


Ibland undrar jag, hur ni orkar. Ni som är mina förebilder. Ni som verkar springa fortare än utvecklingen och alltid ligger där på randen till framtiden.

Hur får ni tiden att räcka till? Och lusten, att inte svika? Till allt det där andra ni också hinner med utöver alla måsten.

Jag försöker. Vill lära, komma ikapp. Eller åtminstone känna att jag har koll. Att jag kan hantera verkligheten med mina krav och mina förväntningar.

Så jag stannar uppe tills fönstren på gatan lyser svarta och nattens tystnad ekar i månskenet. Jag stannar uppe och läser. Varenda bloggpost jag kan komma över. Varenda länk jag kan följa. För att ytterligare kunna. Samla information om allt det där nya jag brinner för att förstå. För att veta lite mer. Vara lite bättre. Och för att döva rädslan om att inte räcka till.

Varenda kväll bestiger jag mitt berg av krav som ständigt växer.

Men huvudet sviker, och ögonen, och orken. Orden flyter ihop till en gröt lika mosig som hjärnan. Tröttheten gör sig påmind. Sömnen hägrar. Och sängen. Ångesten kommer smygande, viskar om lathet. Och alla borden som inte blir gjorda hänger tunga på mina axlar.

Så snälla berätta er hemlighet för mig. Hur gör ni? Hur hinner ni allt? Hur klarar ni att rusa i detta tempo? Jag fascineras av ert driv och av er kunskap. Önskar att jag vore mer som er. Ni som är mina förebilder.

 

5.00 avg. rating (91% score) - 1 vote
Det här inlägget postades i Livet av Sanasi. Bokmärk permalänken.

Om Sanasi

En glädjespridande, impulsiv, envis, drömmande, livsnjutande, cykeltokig art director, med ett &-tecken intatuerat i nacken och en överdriven fascination för typsnitt, reklam och sociala medier.
 • Vi är bra på att filtrera. Det är en av de viktigaste lärdomarna: filtrera redan tidigt. Man kan inte läsa allt. 

  • Det är svårt att veta vad man ska filtrera. Det är kanske lättare för er eftersom ni kan dra paralleller till saker som hänt tidigare. Förstå relevansen. Innebörden av förändringarna. Ni har en bra grund att stå på. Jag måste bygga upp den grunden. Annars riskerar allt att falla ihop likt ett korthus.

  • Mikael

   Deeped har så rätt. Som ”nybörjare” får man inte jämföra sig med dem som har hållet på betydligt längre. Man måste se det långsiktigt. Det går inte att läsa allt på en gång, man måste sålla, och det är bättre att läsa fokuserat i 15 minuter, än ofokuserat i 60…. Kunskapen måste få en chans att ”sjunka in” också…. Helt plötsligt är du en av ”experterna” du med! =)

   • ”experterna” – jag blir så trött… 

 • Så mer på din egen utveckling och mindre på avståndet till andra. Du kommer aldrig att komma ikapp någon annan eller göra det som dom fast bättre. Du kommer att göra det på ditt vis – då blir det bra. Vägen dit går inte genom jämförelsernas labyrinter.

  • Jag vet. Och jag borde. Men jag älskar mina förebilder. Det är de som får mig att vilja lära mig mer. Att utvecklas. Som till en viss del både sporrar och driver mig. Men känslan slår hårt när orken tryter.

 • Therese Jonasson

  Ta det försiktigt, spring inte för fort! Eller för långt.

  • Jag lovar vännen. Men du känner mig. Svårt att inte rusa på.

 • Niklas Jendeby

  Det finns åtminstone tre sätt att framstå som riktigt bra på något: Det första är att helt fokusera på det man vill göra för att faktiskt BLI riktigt bra (tänk högpresterande idrottsmän och kvinnor). Det innebär att släppa andra saker, som familj, vänner, etc. 

  Det andra sättet är säljarsättet, att lova mycket mer än man kan. Jag brukar också kalla detta för gräsandsmodellen: Lugn på ytan, paddlar som fan under för att hålla sig flytande. Högst troligen tillämpar 95% av dem du ser upp till gräsandsmodellen. Så vet vi ju att det är i den bransch som du verkat i tidigare, och mycket lite talar för att det är annorlunda i den bransch du nu kommer till. Simma lugnt, så fixar du detta också. Ingen mår bra av att bränna ljuset i båda ändar.För du bör klara av det tredje sättet: Att som uppenbart kloka människor skriver ovan, låta det ta tid. Vara nyfiken, ställa frågor och inse (och våga kommunicera) sina begränsningar för att på så sätt maximera sina möjligheter att lära sig mer. 

  • Tack vännen. Men det är svårt att ibland se sina begränsningar när man vill så mycket. Och det är svårt att inte ryckas med när det är så roligt. Men förebilder är bra. De är de som triggar en till att vilja mer och utvecklas. Men jag måste inse att de har ju år av erfarenhet, timmar av jobb, spaltmeter av information som de plöjt igenom för att vara de inspirationskällor som de är för mig. Men det gör det inte mindre frustrerande när man vill kunna springa lika fort.