Hej Arbetsförmedlingen – 1900-talet ringde och ville ha tillbaka sin verksamhet.

Nu har jag varit där. På arbetsförmedlingen. Ett ställe jag naivt nog trodde jag aldrig skulle behöva besöka. Jag är ju en ambitiös person. Som har studerat, 5 år närmare bestämt. Ingen spikrak univeritetsutbildning, men ändå. Varit plikttrogen. Lagt ner min själ på de arbetsplatser där jag varit. Nästan inga sjukdagar. Och nu, mellan jobb, som det så fint heter.

Så i tisdags traskade jag dit. På baksidan av ett fult tegelhus byggt på åttiotalet låg det. En liten rostig skylt vittnade om att jag kommit rätt. Ordet Arbetsförmedling var avskavt på sina ställen och skylten såg ut att ha hängt där i evigheter. Jag öppnade dörren och gick in, och det var som att kliva tillbaka 20 år i tiden. Nu har jag aldrig varit på arbetsförmedlingen förut, och jag gissar att inte alla kontor ser ut som det här, men här hade tiden verkligen stannat.

Direkt innanför dörren möttes jag av ett litet trångt, rätt så klaustrofobiskt, väntrum. Gulnade tapeter, slitet platsgolv, ett vulgärstort broschyrställ i trä på väggen. Det stod en kornblå fuskskinnsoffa på höger sida, obekvämt inknödd. Två mindre kantstötta skrivbord med, vad jag sedan fick erfara, var sin PC på, och en skrivare som var inkopplad till dessa. Hela rummet andades fult och gammalt.

Längst in i rummet, avskärmandes början av en korridor, stod ytterligare ett skrivbord upphissat till ståhöjd. Det fanns en dator på det bordet också, och ett virrevarr av trassliga sladdar hängde likt ett vattenfall ner mot golvet. Bakom virrevarret stod den tjej jag skulle prata med för att skriva in mig.

Där (?!) mitt i det lilla klaustrofobiska rummet, bland alla andra som väntade. Inget som avskärmar. Ingenting som kan kallas privat sfär. Inga växter i vägen eller annat som döljer mig från nyfikna ögon och öron. Utan blottad och naken får man snällt svara på frågor om uppsägning, varsel, a-kassa, socialstatus, ekonomibehov och annat känsligt. Fy fan.

Jag kan inte låta bli att undra hur de tänker? Räcker det inte att man redan innan man stiger in genom dörren har ångest över att behöva vara där. Borde inte atmosfären vittna om ljus och framtidshopp? Vara öppen och inbjudande? En plats som trots allt känns ok att gå till. I stället för att som nu, vara dyster och mörk, med luft som gör det svårt att andas.

När får vi se en arbetsförmedling som är verklighetsuppdaterad och i framkant? Där man hämtar sin information från nätverk som LinkedIn, och synkroniserar sina plattformar så allt blir färdigifyllt med ett knapptryck. En arbetsförmedling där de kan ta hand om oss mittilivetmedhögskoleutbildningsarbetslösa, som redan har datorvana, ett bra cv, och en gedigen utbildning. Vi som redan innan vi ens klivit innanför dörren, fyllt i vår profil, registrerat oss på alla rekryteringsfirmor som finns, sökt de jobb som ligger ute på marknaden och uppdaterat våra cvn på nätet.

Det är dags för arbetsförmedlingen att komma in i matchen och ta klivet in i 2000-talet, med allt vad det vill säga. Så att ett besök hos dem inte känns som ytterligare ett nederlag. Utan som det faktisk är menat att arbetsförmedlingen ska vara, en hjälp, en trygghet, och någon att kunna luta sig mot, när man plötsligt befinner sig mitt i ett gungande hav utan land i sikte.

 

 

 

Ps. Hur gick det då? Jo, det gick bra. Jag är inskriven. Ska gå på mitt första informationsmöte den 3e juli(?) och fick färdigifyllt hela min profil. Det enda jag faktiskt hade problem med, bortsett från atmosfär-chocken, var att hitta @-tecknet på PCn. Tur då, att jag har mitt underbara nätverk på twitter att fråga.

 

Tillägg. Den här bilden dök upp i mitt Facebookflöde häromdagen.

 

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes
 • Man ska undvika Arbetsförmedlingen så långt det bara går. 

  • Sanasi

   Sant. men det är ju knappast självvalt. 🙂

  • Mamma

   Det vore kanske en idé att låta aktörerna som kan och vet hur en slipsten ska dras, ta hand om ruljansen.
   Af är ju bara en pappersmaskin numera, största delen av en förmedlares jobb handlar ju om att skyffla papper istället för att möta människan.
   / En som vet…

 • Kanske bra att Arbetsförmedlingen kör med sina egna, mindre hipsterhippa system, när man sneglar på senaste nyheterna kring LinkedIn och att deras lösenordslagring var osäkrare än vad man någonsin hade vågat tro: http://queue.acm.org/detail.cfm?id=2254400

 • Prometheus

  Arbetsförmedlingen gör mer nytta för dem som står långt bort från arbetsmarknaden. De som är ”mittilivetmedhögskoleutbildningsarbetslösa, som redan har datorvana, ett bra cv, och en gedigen utbildning. Vi som redan innan vi ens klivit innanför dörren, fyllt i vår profil, registrerat oss på alla rekryteringsfirmor som finns, sökt de jobb som ligger ute på marknaden och uppdaterat våra cvn på nätet.”  får förr eller senare jobb utan hjälp från arbetsförmedlingen. Så jag tycker inte att det är fel att lägga resurserna på långtidsarbetslösa, lågutbildade samt personer som varit långtidssjuka. 

  Förövrigt håller jag med dig, många kontor behöver slänga ut 90 -talet och välkomna 10-talet.    

  • Sanasi

   Förstår hur du tänker och resonerar. Och jag tror inte heller att det är arbetsförmedlingen som kommer att hitta ett nytt jobb till mig. Men fortfarande måste jag gå dit, och träffa min handläggare (tid först 1 mån efter inskrivning) och gå på informationsmöten. Det är hos dem jag måste rapportera att jag har sökt jobb som jag hittar. Och skulle jag missa ett möte (får absolut inte ställa in) så stryper det den lilla ersättning jag är berättigad. Dvs…även om de inte kan hjälpa mig så är jag beroende av dem, och tvingas att gå dit. Då tycker jag att de bör ändra sin verksamhet så att även jag kan få den hjälp jag behöver i form av stöd, samtal, coaching eller liknande. Och när det kommer till atmosfären…den är under all kritik. Den ska andas ljus och hopp. Allt annat är otänkbart.

 • Johan

  Undras om de lärt sig ordet ”påminnelse”… De blåste mig på 20.000 när jag var som mest sårbar. Ett brev de hävdade skulle nått mig 27 april. I mitt fall uteslutet för den dagen – och dagarna därikring – har jag Örnkoll på brevlådan. Jag fyller år 28 april. Men de gav sig icke.

 • Du skriver väldigt bra. Är du säker på att det är AD du söker jobb som?

  • Tack Mats. 🙂

  • Sanasi

   *ler* Tack Mats. Och ja, jag är rätt säker på det.  🙂

 • Bra text! 

  Fast du utgår från att Arbetsförmedlingens jobb är att ge folk jobb. Det är det inte. Det var väldigt länge sedan. Deras uppdrag är att administrera arbetsmarknadsåtgärder, och det är något helt annat. 

  • Sanasi

   Tack Annika. 

   Jag vet att det inte är arbetsförmedlingen som kommer att hitta ett nytt jobb åt mig. Det kommer jag att få lösa på egen hand. Men jag tvingas till ett beroende av dem eftersom jag måste gå på deras möten, träffa min handläggare, och redovisa för dem att jag sökt X antal jobb, för att de inte ska strypa den lilla ersättning jag är berättigad till i en situation som denna.

   Och jag trodde faktiskt att en av arbetsförmedlingens huvuduppgifter faktiskt var att kunna erbjuda arbetslösa vägledning inom jobbsök, och att tipsa om lediga tjänster. Om inte annat så säger ju namnet det. Frågan är om det nu var det som deras verksamhet sysslade med förut, varför lyckas de inte längre? Vad är det som har hänt som gör att deras huvudsyfte har förändrats?

   Jag har många vänner som driver egna företag och verksamheter. Många av dem i branscher där personlighet och livserfarenhet väger starkare än utbildning. Och då talar jag om företag med allt från 10 till i vissa fall uppemot 100 anställda. Alla säger samma sak. Ingen av dem skulle vända sig till arbetsförmedlingen för att hitta ny arbetskraft. De använder sig av sina nätverk och rekryteringsfirmor för det. Och jag tror tyvärr inte att de är ensamma om att resonera så. 

   Är det inte då dags att förändra arbetsförmedlingen till en verksamhet dit företag faktiskt kan vända sig för att få riktigt bra arbetskraft. Där arbetssökande, oavsett bakgrund och utbildningsnivå kan få hjälp. Trygghetsrådet lyckas ju, och det är ju en stiftelse som uppkommit då arbetsförmedlingen misslyckats med sin uppgift. En uppgift som många fortfarande tror att det är meningen att arbetsförmedlingen ska sköta.

   • Fast företagen vänder sig till rekryteringsföretagen. Och i hela den politik som ligger för arbetsmarknaden bygger – om jag förstått det rätt – på ökat användande av privata aktörer. Om man skulle göra som du föreslår – vilket har misslyckats tidigare – innebär det att staten ska konkurrera ut en hel bransch. Det är knappast kostnadseffektivt. Politiken idag är ju att ta hand om de som inte fixar jobb på öppna marknaden. Däremot borde man ju verkligen förändra behandlingen av de arbetssökande. Men den kanske finns där i avskräckande syfte…

 • Arbetsformedlingen

  Hej Sanasi. Mitt namn är Annica och jag arbetar som arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen. Vi prenumererar på blogginlägg som handlar om Arbetsförmedlingen. Det är en jätteviktig sak som du tar upp, att man ska känna sig välkommen och få ett förtroende då man besöker oss. Vi är i full gång med att ändra vårt utseende på kontorsmiljön efter ett nytt koncept, men alla kontor har inte hunnit lika långt ännu vilket vi givetvis ber om ursäkt för.  Vi jobbar med att nå ut till våra kunder och försöker vara där våra kunder är, vi har t ex rekryteringsträffar, vi är på facebook , bloggar och vi håller oss uppdaterade med olika sökvägar bl a linkedin.com. Vi ska finnas som ett ”bollplank” för våra arbetssökande, ge coachning och ha jobbsökaraktiviteter t ex i form av CV/personligt brev feedback, hur jag finner jobben och de viktiga rekryteringsträffarna. Vi ska jobba för att sammanföra arbetsgivare och arbetssökande. I vissa fall så behöver man extra stöd och då ska vi vara behjälpliga. De låter dock som att du är jobbsökarredo och inte behöver så mycket stöd, utan du har koll på läget och kan söka jobb på egen hand – så förhoppningsvis har du löst din situation inom kort. Vi jobbar ständigt med att utvecklas och bli bättre.  Har du några bra tips till oss, så lämna gärna dina förslag via: http://www.arbetsformedlingen.se/Globalmeny/Kontakt/Nojd-eller-missnojd.html Vi önskar dig all lycka till nu Sanasi! Med vänlig hälsning Annica, arbetsförmedlare

  • Sanasi

   Hej Annica.

   Tack för din kommentar angående mitt inlägg. Det gör mig glad att höra att ni är på god väg att förändra utseendet på era kontor. Jag tror att bara en sådan detalj kommer att få hela upplevelsen hos er att kännas mer hoppfull. Det bästa skulle ju vara om era kontor var en plats man kan tänka sig att vara på när ens dagar är rel tomma. Sitta där och leta jobb, prata med folk i samma situation och faktiskt kunna utnyttja den kompetens som ni har och som då finns till hands. En önskan är då att tänka på att ha någon form av avdelare tillstället där man skriver in sig. Det var nog det jag upplevde som mest ”kränkande”. Att stå i det lilla rummet och berätta vad som hänt, och alla runt omkring kunde höra. Man är redan utsatt i den situation man befinner sig i. Jag ska besöka er Fb-sida, tack för tips. Och lycka till med er förändring. 
   Ville också passa på att säga att tjejen jag pratade med när jag skrev in mig var helt fantastisk. Ingen skugga alls på henne. 
   Mvh Sarah

  • Stor cred till dig och Arbetsförmedlingen för att ni bevakar och svarar! Verkligt bra! 

   Det intryck jag får av ditt svar är dock att ni jobbar med helt fel utgångspunkt. Du skriver att ni jobbar med att man ska få förtroende för Arbetsförmedlingen. Jag är övertygad om att den absolut mest grundläggande framgångsfaktorn för att hjälpa folk till nytt jobb måste vara förmågan att ge motivation – inte förtroende för er. Det är det man ska känna när man kommer till er. Så länge ni inte lyckas göra motivation – eller liknande värderingar –  till en hörnsten som genomsyrar organisationen så tror jag inte att ni kommer att lyckas speciellt väl. 

   Jag har tidigare valt att gå utan a-kassa en period (som visserligen blev kort) bara för att slippa ha med er att göra. Så länge inställningen från handläggare och tonen i materialet ni delar ut sänder budskapet ”det här kommer bli svårt” och ”räkna med att det tar tid innan du får jobb, lilla vän”, så kommer alla som har nån möjlighet till det att undvika er. Sorry. 

   • Sanasi

    Tack Andree för att du tar dig tid att kommentera mitt blogginlägg och Annicas svar. Det uppskattas oerhört. 
    Jag tycker att det är ledsamt att arbetsförmedlingen inte lyckas nå fram till så många av oss. Har hört liknande berättelser från andra. Men jag tycker Annicas svar visar att de är lyhörda på väg åt rätt håll. Så förhoppningsvis får vi se en annan arbetsförmedling framöver, där stöttning, framtidshopp och vägledning står som ledord. 🙂

 • Pingback: Kommenterat 14 June 2012 | Erik Fors-Andrée()

 • clara

  Mitt namn är Malina , från Storbritannien . Jag vill

  dela min vittnesbörd med allmänheten om

  vad detta tempel som kallas ( Dr John ) har gjort för

  mig , har detta tempel bara tog tillbaka min förlorade ex

  älskare till mig med sina stora stavningsarbete, blev jag dejta den här mannen som heter Steven vi var tillsammans under en lång

  tid och vi älskade vår jagets men när jag inte kunde

  att ge honom en manlig barn under 5 år lämnade han mig och berättade

  mig att han inte kan fortsätta längre då var jag nu

  letar efter sätt att få honom tillbaka , och även bli gravid , tills en vän till

  mig berättade om detta tempel och gav mig sina kontakt

  e-post , kommer du inte tro det när jag kontaktade

  dem på mina problem de förberett de objekt och kasta förtrollningen för mig

  och ta med min förlorade make tillbaka , och efter en månad jag

  missade min månatliga flödet och gå för ett test och resultatet

  förklarade att jag var gravid , är glad idag är en mamma till

  en uppsättning av tvillingar en pojke och en flicka , jag tackar templet en gång för vad de har gjort för mig , om du är

  ute passera genom någon av dessa problem

  listade nedan: E PROPHETBAZ@GMAIL.COM

  ( 1 ) Om du vill att ditt ex tillbaka

  ( 2 ) om du alltid har mardrömmar .

  ( 3 ) Du vill främjas på kontoret.

  ( 4 ) Du vill att kvinnor / män springa efter dig .

  ( 5 ) Om du vill ha ett barn .

  ( 6 ) Du vill bli rik .

  ( 7 ) Du vill knyta din make / maka att vara

  din för evigt .

  ( 8 ) Om du behöver ekonomiskt stöd .

  ( 9 ) Växtbaserade vård

  ( 10 ) Om du inte kan ha möjlighet att tillfredsställa din fru

  kön önskan grund eller

  låg err åtgärd .

  ( 11 ) Om din menstruation vägrar att komma

  ut den dag den

  anta eller över flöden .

  ( 12 ) om ditt arbete vägrar att betala dig , folk

  tack dig ? .

  ( 13 ) lösa ett markfrågan och få tillbaka det.

  ( 14 ) Har din familj Denny dig av din

  rätt?

  ( 15 ) Låt folk lyder mina ord och ggör mitt

  vill

  ( 16 ) Har du ett lågt spermie ?

  ( 17 ) Mål lösa E.T.C

  Kontakta dem på sin e-post på PROPHETBAZ@GMAIL.COM

  Och få löst alla dina problem

  Tack. PROPHETBAZ@GMAIL.COM

 • Daniella Brown

  Chcem len povedať, veľké poďakovanie Dr.OGUN za to, čo pre mňa urobil, priviezol muža som milovala a milovať celým svojím srdcom, človek, ktorý ma opustil kvôli inej žene na dobré 3 roky, s 2 deti, len som sa rozhodol skontrolovať nejaké kúzlo zosielateľa, ale všetci ma neustále klame, kým som sa stretol s Dr. Ogun, ktorý mi povedal všetko, čo bude v priebehu .until on mi povedal, že môj manžel sa vráti do 2 dní času, som tak vďačný, že dnes môj manžel je späť ku mne a sme radi, a vždy chcem byť po mojom boku, budem rád vám ľudí, aby spadajú do zlých rúk, ale kontaktovať Dr.OGUN, kto je dôveryhodný a rovný forword, môžete ho kontaktovať prostredníctvom e-mailu lovespelltemplee@gmail.com
  Ak potrebujete riešenie nasledujúceho problému, spojte neho tiež.
  1) Ak chcete, aby vaša ex späť.
  (2) Ak budete mať vždy zlé sny.
  (3) Ak chcete byť podporované vo vašej kancelárii.
  (4) Ak ženy / muži spustiť po vás.
  (5) Pokiaľ chcete dieťa.
  (6) Ak chcete byť bohatí.
  (7), ktorý chcete zviazať svojho manžela / manželku, aby sa vaše navždy.
  (8) Ak budete potrebovať finančnú pomoc.
  (9) Ako ste bol podvedený a chcete obnoviť ste stratili peniaze.
  (10) Ak chcete zastaviť svoj rozvod.
  (11), ak chcete rozviesť svojho manžela.
  (12), ak chcete, aby vaše želanie má byť poskytnutá.
  (13) Tehotenstvo kúzlo počať dieťa
  (14) zaručia vám vyhrať nepríjemné súdne spory & rozvodu bez ohľadu na to, ako, v akej fáze
  (15) Zastavte manželstvo alebo vzťah z rozpadá.
  znovu e-mailová adresa je lovespelltemplee@gmail.com ho okamžite kontaktovať

 • Laura Woods

  Mitt namn är Laura Woods och jag är från USA. Jag vill snabbt berätta för världen att det finns en verklig nätet spell caster som är kraftfull och äkta, är hans namn Dr Akpabio. Han hjälpte mig nyligen återförena min relation med min ex som abadoned mig. När jag kontaktade Dr. Akpabio han kastade en kärlek stava för mig och mitt ex som sade att han inte har något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. Idag är jag glad att låta er alla vet att denna formel caster har befogenhet att föra älskare tillbaka. Jag är nu nöjd med mitt ex. Till alla som läser detta

  artikeln och behöver någon form av hjälp som att vinna lotterier, få ett jobb, skönhet pass, barnafödande, andligt skydd, främjande av sysselsättning, naturläkemedel CARE, pengar stava, HIV PASS. Dr Akpabio kan också erbjuda alla typer av hjälp som återförening äktenskap och relation, Härdning av alla typer av sjukdomar, rättsfall, Graviditet Stava, andlig skydd och massor mer. Du kan kontakta honom via denna e-post drakpabioosulalaspells@gmail.com/

 • Laura Woods

  Mitt namn är Laura Woods och jag är från USA. Jag vill snabbt berätta för världen att det finns en verklig nätet spell caster som är kraftfull och äkta, är hans namn Dr Akpabio. Han hjälpte mig nyligen återförena min relation med min ex som abadoned mig. När jag kontaktade Dr. Akpabio han kastade en kärlek stava för mig och mitt ex som sade att han inte har något att göra med mig igen ringde mig och började tigga mig. Han är tillbaka nu med så mycket kärlek och omsorg. Idag är jag glad att låta er alla vet att denna formel caster har befogenhet att föra älskare tillbaka. Jag är nu nöjd med mitt ex. Till alla som läser detta

  artikeln och behöver någon form av hjälp som att vinna lotterier, få ett jobb, skönhet pass, barnafödande, andligt skydd, främjande av sysselsättning, naturläkemedel CARE, pengar stava, HIV PASS. Dr Akpabio kan också erbjuda alla typer av hjälp som återförening äktenskap och relation, Härdning av alla typer av sjukdomar, rättsfall, Graviditet Stava, andlig skydd och massor mer. Du kan kontakta honom via denna e-post drakpabioosulalaspells@gmail.com